Zelený čaj (Wikipedie)
Složení
- polyfenoly
- flavonoidy
- flavanoly
- katechininy
- epigallokatechin gallát (EGCG)
- proanthokyanidiny
- alkaloidy ((kofein, teofylin, terochomin, xantin, theobromin a adnin)
- vitamin C (60–250 mg/100g čaje) a některé vitaminy skupiny B.
- minerální látky- fluor (0,2-0,5 mg/150 ml), mangan (1mg/150ml), zinek, draslík, hořčík
poznámka: kofeinu obsažený v zeleném čaji, který je vázaný na třísloviny, je postupné uvolňování do organismu.
K povzbuzení organismu tedy dochází pomaleji a trvá déle ve srovnání s kávou nebo černým čajem
Protinádorové
- především polyfenoly s max. epigallokatechin gallát EGCG
- chemopraventivně - snižuje incidenci některých nádorů - pankreatu, tlustého střeva, žaludku, močového měchýře, jícnu, prsu, kůže a vaječníků
- časté pití zeleného čaje snižuje u premenopauzálních pacientek s rakovinou prsu ve stadiu I a II výskyt metastáz do axilárních uzlin a zvyšuje expresi progesteronových a estrogenových receptorů
- perorální podávání extraktu zeleného čaje zvýšilo koncentraci podávaných chemoterapeutik (např. doxorubicinu) v nádoru a tím i zvýšilo jejich účinnost
Další onemocnění
- kardiovaskulární - snížení LDL cholesterolu, vliv na hypertenzi , aterosklerosu
- proanthokyanidiny - protizánětlivý, protialergický
- záněty dutiny ústní
- zvyšuje denní energetický výdej, snižuje respirační kvocient a zvyšuje močovou exkreci noradrenalinu.
Množství
- čaje je různé dle různých studií 10 šálků /den - 2,5l/d
- ve čtvrtlitrovém šálku zeleného čaje je asi 200 mg EGCG
- délka terapie pokročilých kompaktních nádorů je minimálně 6 měsíců a zelený čaj se podává formou práškového extraktu. I při dlouhodobém podávání (6 měsíců) velké denní dávky 2,25 g extraktu zeleného čaje (odpovídá víc než 15 šálkům čaje) po dobu 6 měsíců nebyly zjištěny žádné negativní vedlejší účinky
Při nadměrném příjmu zeleného čaje vzniká riziko obstipace
a omezeného vstřebávání železa vlivem tříslovin a zvýšeného vylučování tekutin vlivem kofeinu.
Příprava čaje
- ve studené vodě (vyluhovat alespoň 1/2 hodiny. Lístky čaje se rozvinou, změknou a změní svou barvu na jasnou zelenou, což je důkazem antioxidačního efektu, který brání zbarvení čaje do tmava způsobeného oxidací.)
- teplé vodě maximálně však 60°C.
·
ČLÁNKY
To je super profil, díky! Nešlo by něco takového udělat se zaměřením na matcha tea? Sice je to taky zelený čaj, ale vzhledem k jeho podobě a přípravě určitě bude mít trošičku jiné složení. Já si ho dělám hlavně kvůli vysokému obsahu antioxidantů a podpoře energie - před cvičením je to hotová bomba.
OdpovědětVymazat