Zelený čaj



Zelený čaj (Wikipedie)

Složení
  • polyfenoly
    • flavonoidy
      • flavanoly
        • katechininy
          • epigallokatechin gallát (EGCG)
    • proanthokyanidiny
  • alkaloidy ((kofein, teofylin, terochomin, xantin, theobromin a adnin)
  • vitamin C (60–250 mg/100g  čaje) a některé vitaminy skupiny B. 
  • minerální látky- fluor (0,2-0,5 mg/150 ml), mangan (1mg/150ml), zinek, draslík, hořčík
poznámka:  kofeinu obsažený v zeleném čaji, který je vázaný na třísloviny, je postupné uvolňování do organismu. 
K povzbuzení organismu tedy dochází pomaleji a trvá déle ve srovnání s kávou nebo černým čajem

Účinky

Protinádorové
  • především polyfenoly s max. epigallokatechin gallát EGCG
  • chemopraventivně  - snižuje incidenci některých nádorů -  pankreatu, tlustého střeva, žaludku, močového měchýře, jícnu, prsu, kůže a vaječníků
  • časté pití zeleného čaje snižuje u premenopauzálních pacientek s rakovinou prsu ve stadiu I a II výskyt metastáz do axilárních uzlin a zvyšuje expresi progesteronových a estrogenových receptorů
  • perorální podávání extraktu zeleného čaje zvýšilo koncentraci podávaných chemoterapeutik (např. doxorubicinu) v nádoru a tím i zvýšilo jejich účinnost
Další onemocnění 
  • kardiovaskulární - snížení LDL cholesterolu, vliv na hypertenzi , aterosklerosu
  • proanthokyanidiny - protizánětlivý, protialergický
  • záněty dutiny ústní 
  • zvyšuje denní energetický výdej, snižuje respirační kvocient a zvyšuje močovou exkreci noradrenalinu.
Množství 
  • čaje je různé dle různých studií 10 šálků /den - 2,5l/d
  • ve čtvrtlitrovém šálku zeleného čaje je asi 200 mg EGCG
  • délka terapie pokročilých kompaktních nádorů je minimálně 6 měsíců a zelený čaj se podává formou práškového extraktu. I při dlouhodobém podávání (6 měsíců) velké denní dávky 2,25 g extraktu zeleného čaje (odpovídá víc než 15 šálkům čaje) po dobu 6 měsíců nebyly zjištěny žádné negativní vedlejší účinky
Při nadměrném příjmu zeleného  čaje vzniká riziko obstipace  
a omezeného vstřebávání železa vlivem tříslovin a zvýšeného vylučování tekutin vlivem kofeinu. 

Příprava čaje
  • ve studené vodě (vyluhovat alespoň 1/2 hodiny. Lístky čaje se rozvinou, změknou a změní svou barvu na jasnou zelenou, což je důkazem antioxidačního efektu, který brání zbarvení čaje do tmava způsobeného oxidací.)
  • teplé vodě maximálně však  60°C.

·
ČLÁNKY
Zelený čaj - informace
PubMed (green tea)
PubMed (epigallokatechin-3-gallat)



Enhanced by Zemanta

Populární příspěvky z tohoto blogu

Synoviální sarkom

Implatabilní port

Paraneoplázie