06.10.11

Informace SÚKL k léčivým přípravkům s obsahem bisfosfonátů, Státní ústav pro kontrolu léčiv

Informace SÚKL k léčivým přípravkům s obsahem bisfosfonátů, Státní ústav pro kontrolu léčiv


Státní ústav pro kontrolu léčiv informuje o možnému výskytu atypické fraktury femuru u léčivých přípravků s obsahem bisfosfonátů.
Při užívání léčivých přípravků obsahujících bisfosfonáty (kyselina alendronová, klodronová, etidronová, ibandronová, neridronová, pamidronová, risedronová, tiludronová a zoledronová) byly velmi vzácně hlášeny případy výskytu atypických fraktur femuru, zejména u pacientů, kteří tyto přípravky užívali dlouhodobě.
Atypické fraktury femuru vznikají po minimálním traumatu či bez něj. Někteří pacienti pociťují bolest stehna nebo třísla, často s příznaky atypické zlomeniny na rentgenovém snímku, která se objeví týdny až měsíce před kompletní frakturou stehenní kosti.
Atypické fraktury femuru se vyskytují často oboustranně. Pokud vznikne podezření na atypickou frakturu na jedné noze, pak by měla být vyšetřená i druhá dolní končetina. Tyto zlomeniny se špatné hojí................

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Na terapeutický nihilismus není prostor ani u karcinomu pankreatu

  Zdroj:  Medical Tribune 09/2021 10.05.2021 11:09 Zdroj: MT V roce 2018 bylo v České republice diagnostikováno 2 332 nových případů karcino...