Prohledat tento blog

17.11.18

Užívání vitaminu D a rybího tuku u zdravých nesnižuje riziko rakoviny ani srdečních chorob

Studie byla nyní publikována v New England Journal of Medicine.

Výzkum financovaný Národními instituty zdraví zahrnoval 25 871 zdravých Američanů včetně 5106 Afroameričanů ve věku nad 50 let. 
Účastníci studie byli náhodně rozděleni do čtyř skupin, kde užívali buď pouze placebo, nebo rybí tuk a placebo nahrazující vitamin D, vitamin D a placebo simulující rybí tuk,  nebo jak skutečný vitamin D, tak rybí tuk. Ti, kdo neměli placebo, přitom brali 2000 IU (tj. mezinárodních jednotek) vitaminu D3 a jeden gram omega-3 mastných kyselin denně. Účastníci byli sledováni po dobu průměrně 5,3 roku.
  • Sekundární analýza dat například odhalila snížení počtu úmrtí na rakovinu u těch, kdo užívali vitamin D alespoň dva roky. 
  • Vedle toho se zdá, že lidé užívající rybí olej měli méně infarktů




Více zde 

Žádné komentáře:

Okomentovat